Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.
Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: 25 dkg liszt 7 dkg porcukor 0,5 csomag sütőpor 15 dkg margarin (de ha van otthon zsír, azzal még finomabb, de abból elég 10 dkg) 1 tojás 5 dkg durvára darált dió 5 dkg mogyoró reszelt citromhéj 20 dkg meggy 2 dl vörösbor csipetnyi fahéj 1 csomag vaníliás cukor, vagy vaníliarúd kikapart belseje 10 […]

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Beküldte: 2015.08.17.

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 7 dkg porcukor
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 15 dkg margarin (de ha van otthon zsír, azzal még finomabb, de abból elég 10 dkg)
  • 1 tojás
  • 5 dkg durvára darált dió
  • 5 dkg mogyoró
  • reszelt citromhéj
  • 20 dkg meggy
  • 2 dl vörösbor
  • csipetnyi fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor, vagy vaníliarúd kikapart belseje
  • 10 dkg barna cukor
  • 2-4 ek keményítő
  • málna, eper, áfonya, egyéb idénygyümölcs
  • porcukor


Elkészítése:

A lisztet, a sütőport és a porcukrot egy tálba szitáljuk.

Belemorzsoljuk a szoba hőmérsékletű margarint, majd hozzáadjuk a diót és a mogyorót, és a citromhéjat. Végül hozzáadjuk a tojást.

A tészta kb. egyharmadát tegyük félre.

Némi kiolajozást követően egy kisebb piteformát kibélelünk a tészta nagyobbik felével (vagy tortaformát, vagy kis kosár formát, de már szilikonos muffin sütőben is csináltam ilyet).

A meggyet felöntjük a vörösborral, majd hozzáadjuk a fahéjat, a vaníliát és a barna cukrot. A meggy maradék levébe, vagy ha nincs leve, kevés borba két kanál keményítőt teszünk, és csomómentesre keverjük. Ezzel a masszával fokozatosan kevergetve besűrítjük a meggyszószt, de közben vigyázzunk, hogy nehogy odakapjon. (Ha mégis csomósnak találjuk, szitán átpasszírozva eltűnik ez a probléma.)

A masszával megtöltjük a piténket, ha még mindig folyósnak tűnik, zsemlemorzsát szórjunk alá.

A félretett tésztát nyújtsuk ki, majd szabdaljunk belőle csíkokat. Ezzel terítsük le a sütemény tetejét, minden második csíkot szabadon hagyva.

Felvert tojásfehérjével kenjük meg a pite tetejét, hogy fényes legyen a tészta. Közepes hőfokon 20 percig süssük, a választott tálunk méretétől függően. Kis kosarak esetében 10 perc is elég.  Tűpróbával ellenőrizzük, hogy tésztánk megsült-e már.

Miután kihűlt, meggyel, málnával, idénygyümölccsel díszítsük a tetejét. Enyhén porcukrozzuk, a meggy savanyúsága miatt kellemesen lesz csak édes, egyáltalán nem émelyítő.

Jó étvágyat kívánok!

[box style=”info”]Almával, málnával és alkohol nélkül is tökéletes, de mi ezt a verziót favorizáljuk. :)[/box]

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Ár: Megfizethető Gyakorlat: Kezdőknek
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is