Elkészítése
Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- 1 csipet só
- 8 dkg porcukor
- 1 nagyobb tojás sárgája
- 15 dkg margarin
- 2 ek tejföl
Töltelékhez:
- 45 dkg tehéntúró
- 4 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 nagyobb tojás fehérje
- Kb. 10 dkg ribizli
Elkészítése:
Először a tésztát állítjuk össze. A lisztet egy tálban a sóval, a porcukorral elkeverjük (sütőpor nem szükséges hozzá), majd elmorzsoljuk benne a margarint, hozzáadjuk a tojás sárgáját és annyi tejfölt, hogy nem ragacsos, de közepesen lágy tésztát kapjunk. Ha szépen összeállít, akkor két egyenlő részre osztjuk és zacskóba csomagolva a fagyasztóba rakjuk egy órára.
Közben a töltelékhez a túrót villával áttörjük, ízesítjük cukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal.
A ribizlit megtisztítjuk, leszemezzük. Egy közepes tepsit (20*30 cm) kibélelünk sütőpapírral.
A sütőt előmelegítjük.
A fagyasztóból elővesszük az egyik tésztát, majd a reszelő nagy lyukán a tepsibe reszeljük.
A tésztából kimaradt tojás fehérjét kemény habbá verjük, a túróba forgatjuk, majd a tésztára simítjuk.
Rászórjuk a ribizlit.
A másik tésztát a tetejére reszeljük.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon alul-felülsütéssel kb. 35-40 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintve kínáljuk.
[box style=”info”]Végre, végre érik a ribizli a kertben. Mondhatni egész évben erre vártam. Imádom a csodás piros színét, a savanykás ízét. Kitaláltam egy olyan sütit, amiben van túró is, ez egy picit csökkenti a gyümölcs fanyarságát. Alig bírtuk kivárni, hogy kihűljön és tudjuk falatozni.[/box]

