Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Rögtön puha mézes recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A mézeskalácshoz

  • 12,5 dkg méz
  • 12,5 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 2 evőkanál sütőporos mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 teáskanál fahéj (őrölt)
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 50 dkg finomliszt

Az írókához

  • 1 tojásfehérje
  • 15 porcukor
  • 1 teáskanál citromlé (vagy ecet)
  • 1 teáskanál keményítő

Elkészítése

A mézet és a vajat kis lángon összemelegítjük, majd kihűtjük.

A tojásokat a cukorral, a sütőporos mézeskalács fűszerkeverékkel, a kakaóporral, a fahéjjal, a szódabikarbónával, a reszelt citrom és narancshéjakkal, a citrom lével robotgéppel összekeverjük. Felváltva adjuk hozzá a vajas-mézes keveréket és a lisztet.

A tészta puha és lágy lesz, de így lesz tökéletes. A tálat lefedve egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap lisztezett deszkán kb 3 mm vastagra kinyújtjuk, tetszés szerinti formákkal kiszúrjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a mézeskalácsokat és 175 fokos sütőbe toljuk. Kb 10 percig sütjük, amíg szép világosak nem lesznek (akkor jó, ha megnyomjuk és nem horpad be a teteje).

A tojásfehérjét félig felverjük, majd apránként hozzáadjuk a porcukrot, majd addig verjük, amíg szép fényes, krémes hab lesz belőle. Végezetül belekeverjük az ecetcet/citromlevet és a keményítőt.

Veszünk egy keményebb nylonzacskót, beletöltjük tojáshabot és kivágjuk a végét. Tetszés szerint díszítjük a mézeseket.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/rogton-puha-mezes/