Elkészítése
A kenyérsütő üstjébe beletesszük a tejet, a sót, az olvasztott vajat és a tojást. A lisztet összekeverjük a cukorral és a fahéjjal, majd ezt is hozzáadjuk az üst tartalmához, végül rámorzsoljuk az élesztőt. A tészta programon megdagasztatjuk a keveréket, majd az áramforrásból kihúzva a kenyérsütőt, fél órán át hagyjuk a tésztát kelni.
Előkészítünk két 12 darabos muffin sütőt, és az egyikben 6, a másikban 2 mélyedést kivajazunk. Fontos, hogy szellősen helyezzük a tésztarózsákat a formákba, mert kelés és sülés közben a rózsák jelentősen megnőnek.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kettéosztjuk, majd egyenként kb. 2 mm vastagra nyújtjuk. 5 cm átmérőjű körszaggatóval szirmokat szaggatunk belőle, egy rózsához kb. 14-15 szirmot számítva.
A szirmok egyik felét megkenjük egy kis olvasztott vajjal, hogy ne tapadjanak össze kelés közben. A nem vajas résznél fogva elkezdjük a szirmokat egymás köré tekerni, úgy, hogy a vajas rész a nyíló rész legyen. A kész rózsákat a muffinsütő mélyedéseibe tesszük, nem kell, hogy teljesen kitöltsék a helyet, mert kelés közben megnőnek.
A rózsákat duplájára kelesztjük, majd lekenjük őket lágyan felvert tojással, megszórjuk cukorral, és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
A fahéjat lecserélhetjük vaníliára, citromhéjra, vagy bármilyen más ízesítőre, amit szeretnénk.
Sztori:
Ez a rózsa alakúra formázott kelt tészta igazán elegáns péksütemény. Tökéletes egy kis eperdzsemmel és egy bögre tejjel vagy kávéval reggelire.
Jó étvágyat kívánok!
