Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Rózsa muffin sütőben recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt (8 rózsához)
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 190 ml tej
  • 0,5 kávéskanál só
  • 1 db tojás
  • 1,5 kávéskanál fahéj
  • 30 g élesztő
  • vaj (a szirmok kenéséhez )
  • 1 db tojás (a kenéshez )
  • cukor (a szóráshoz )
Rózsa muffin sütőben kép

Elkészítése

A kenyérsütő üstjébe beletesszük a tejet, a sót, az olvasztott vajat és a tojást. A lisztet összekeverjük a cukorral és a fahéjjal, majd ezt is hozzáadjuk az üst tartalmához, végül rámorzsoljuk az élesztőt. A tészta programon megdagasztatjuk a keveréket, majd az áramforrásból kihúzva a kenyérsütőt, fél órán át hagyjuk a tésztát kelni.

Előkészítünk két 12 darabos muffin sütőt, és az egyikben 6, a másikban 2 mélyedést kivajazunk. Fontos, hogy szellősen helyezzük a tésztarózsákat a formákba, mert kelés és sülés közben a rózsák jelentősen megnőnek.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kettéosztjuk, majd egyenként kb. 2 mm vastagra nyújtjuk. 5 cm átmérőjű körszaggatóval szirmokat szaggatunk belőle, egy rózsához kb. 14-15 szirmot számítva.

A szirmok egyik felét megkenjük egy kis olvasztott vajjal, hogy ne tapadjanak össze kelés közben. A nem vajas résznél fogva elkezdjük a szirmokat egymás köré tekerni, úgy, hogy a vajas rész a nyíló rész legyen. A kész rózsákat a muffinsütő mélyedéseibe tesszük, nem kell, hogy teljesen kitöltsék a helyet, mert kelés közben megnőnek.

A rózsákat duplájára kelesztjük, majd lekenjük őket lágyan felvert tojással, megszórjuk cukorral, és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

A fahéjat lecserélhetjük vaníliára, citromhéjra, vagy bármilyen más ízesítőre, amit szeretnénk.

Sztori:

Ez a rózsa alakúra formázott kelt tészta igazán elegáns péksütemény. Tökéletes egy kis eperdzsemmel és egy bögre tejjel vagy kávéval reggelire.

Jó étvágyat kívánok!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/rozsa-muffin-sutoben/