Elkészítése
Töltelék
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd a levét kinyomkodjuk. Ízesítjük fahéjjal, rummal és a cukorral, majd félretesszük.
Tészta
A lisztet a margarinnal gyorsan elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, a tojások sárgáját, a tejfölt és a sót. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, két egyforma cipót formálunk belőle, és hűvös helyen fél órát pihentetjük.
Összeállítás
A tésztát két lapra nyújtjuk a tepsi méretére (40×30 cm). Az egyik lapot a tepsibe helyezzük, megszórjuk darált dióval, majd egyenletesen elosztjuk rajta az almás tölteléket. Befedjük a másik lappal, tetejét felvert tojással lekenjük és villával megszurkáljuk.
Sütés
A pitét előmelegített sütőben, 180 fokon 35–40 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk, majd szeletelve kínáljuk.
Tipp
A töltelék ízét gazdagíthatjuk mazsolával vagy apróra vágott aszalt szilvával is. Ha szeretjük a karakteresebb aromát, a rum mennyiségét bátran növelhetjük.
