Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Rumos almás pite recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 60 dkg finomliszt
  • 40 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 db tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 csipet só

A tészta kenéséhez

  • 1 db tojás

A töltelékhez

  • 3 kg alma
  • 20 dkg darált dió
  • fahéj
  • 10-20 dkg cukor (almától függően )
  • 5 cl rum

A díszítéshez

  • porcukor

Elkészítése

Töltelék

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd a levét kinyomkodjuk. Ízesítjük fahéjjal, rummal és a cukorral, majd félretesszük.

Tészta

A lisztet a margarinnal gyorsan elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, a tojások sárgáját, a tejfölt és a sót. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, két egyforma cipót formálunk belőle, és hűvös helyen fél órát pihentetjük.

Összeállítás

A tésztát két lapra nyújtjuk a tepsi méretére (40×30 cm). Az egyik lapot a tepsibe helyezzük, megszórjuk darált dióval, majd egyenletesen elosztjuk rajta az almás tölteléket. Befedjük a másik lappal, tetejét felvert tojással lekenjük és villával megszurkáljuk.

Sütés

A pitét előmelegített sütőben, 180 fokon 35–40 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk, majd szeletelve kínáljuk.

Tipp

A töltelék ízét gazdagíthatjuk mazsolával vagy apróra vágott aszalt szilvával is. Ha szeretjük a karakteresebb aromát, a rum mennyiségét bátran növelhetjük.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/rumos-almas-pite/