A tojások sárgáját a porcukorral és a kissé megolvasztott margarinnal habosra keverjük. Hozzáadjuk a darált diót és a rumot, majd jól elkeverjük.
Az élesztőt a langyos tejben elkeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és a tejben oldott élesztővel óvatosan összeforgatjuk.
A sárgájás masszát óvatosan összedolgozzuk a fehérjével, majd hozzáadjuk a lisztet, és egynemű tésztává keverjük.
A kuglófformát margarinnal kikenjük és liszttel meghintjük (vagy morzsával, ha ragaszkodunk az eredeti verzióhoz), majd a masszát beleöntjük.
Előmelegített sütőben 170-180°C-on kb. 45-50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
A megsült kuglófot hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintjük, vagy rumos cukormázzal vonjuk be.
Rumos cukormáz elkészítése:
A porcukrot egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a rumot és a langyos vizet. Alaposan elkeverjük, hogy sima, sűrű mázat kapjunk. A kihűlt kuglóf tetejére csorgatjuk.