Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Rumos töltött puszedli recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 8 dkg barnacukor
  • 20 dkg méz
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál víz
  • 5 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál tk szódabikarbóna
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 kávéskanál só

Töltelékhez

  • 10 darab aszalt szilva
  • 1 evőkanál mazsola
  • 2 evőkanál kandírozott narancs (vagy bármilyen aszalvány ízlés szerint)
  • 2 dl sütőrum

Bevonathoz

  • 2 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • díszítő cukorkák
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál étolaj
  • tortadara

Elkészítése

Az aszalványokat (a mazsola kivételével) és a kandírozott narancshéjakat előző nap apró darabokra vágjuk és egy dobozba téve ráöntjük a rumot és jól összekeverjük, majd lezárjuk és hűvös helyen tárolva másnapig (néha rákeverve egyet) hagyjuk, hogy a gyümölcsök magukba szívják a rumot!

A tojásokat egy csipet sóval, a mézzel, barna cukorral, vízzel és az olajjal, jó habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a szódabikarbónával és a mézes fűszerkeverékkel összekevert liszthez és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (egy lágyabb masszát kapunk, ha túl ragacsos, utána lisztezünk), majd a tésztát folpackba csomagolva legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.

Az aszalványokat szűrőbe öntjük és néha rákeverve legalább 1 órán át hagyjuk, hogy a maradék rum kicsepegjen belőle.

A tésztát a hűtőből kivéve egy késsel diónyi darabokra vágjuk, (ha ragad, nyugodtan lehet lisztezni) és diónyi golyókat formálunk, amiket kilapítunk és közepükbe teszünk 1-1 kiskanál tölteléket, majd mint a szilvás gombócot becsomagoljuk és a tenyerünkben újra golyókká formázzuk.

Szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre helyezzük a puszedliket kb 2 ujjnyi távolságra egymástól. Ezután minden golyót kicsit ellapítunk.

190 fokra előmelegített sütőben (légkeveréssel) 10 percig sütjük, majd kihűtjük. Vigyázat, hirtelen barnul, figyelni kell!

Közben a tojásfehérjékből és a porcukorból habverő segítségével elkészítjük a cukormázat. Addig verjük, amíg az állaga már nem változik, szép sima és épp csak folyós massza lesz belőle.

A forró puszedlik tetejét fogvájó vagy villa segítségével belemártjuk a cukormázba és rácsra tesszük. 1 percen belül amíg folyós a teteje, rászórjuk a díszítő cukorkákat.

A másik felét miután kissé kihűltek, gőz felett olvasztott és az olajjal kikevert étcsokiba mártjuk és azokat is rácsra tesszük, majd ízlés szerint díszíthetjük a tetejét.

Másnapig hagyjuk szilárdulni. Száraz, hűvös helyen dobozban lezárva és tárolva sokáig eláll.

Kellemes karácsonyi ünnepeket és jó étvágyat kívánok!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/rumos-toltott-puszedli/