Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Rumos-vaníliás szilvás süti recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 6 db tojás
  • 6 dl tej
  • őrölt szegfűszeg
  • 2-3 teáskanál őrölt fahéj
  • kb. 80 dkg szilva (magozott)
  • rum (vagy rumaroma )
  • vaj (a jénai kikenéséhez )

Elkészítése

Előkészítés

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A szilvákat alaposan megmossuk, kimagozzuk, majd nagyobb kockákra vágjuk. Egy jénai tálat vagy közepes, magas falú tepsit vékonyan kivajazunk.

Tészta elkészítése

A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjéből kemény habot verünk. Egy turmixgéppel simára keverjük a lisztet, cukrot, tejet, a csipet sót, a sütőport és a tojások sárgáját. Ezután óvatosan beleforgatjuk a kemény habot.

A tészta harmadát a jénaiba öntjük, majd kb. 15–20 percig sütjük, amíg rezgős, kocsonyás állagú nem lesz. Ekkor a maradék tésztát ráöntjük, és a tetejére szórjuk a felkockázott szilvát.

Fűszerezés és sütés

A gyümölcsöket megszórjuk őrölt fahéjjal és szegfűszeggel, meglocsoljuk rummal vagy rumaromával, végül a vaníliás cukrot is rászórjuk. Ez a sütés során karamellizálódik, és különleges ízt ad a süteménynek. A desszertet további 40–45 percig sütjük 180 fokon.

Tálalás

A kész süteményt hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük, és hidegen szeletelve kínáljuk.

Tipp

A szilva helyett készíthetjük nektarinnal vagy körtével is. Egy kevés friss menta vagy gyümölcsös likőr még izgalmasabbá teheti az ízvilágát.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/rumos-vanilias-szilvas-suti/