Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Sakk szelet recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Sárga tésztához

  • 16 dkg margarin
  • 16 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 3 db tojás
  • 12 dkg liszt
  • késhegynyi sütőpor

Barna tésztához

  • 16 dkg margarin
  • 16 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojás
  • 10 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
  • késhegynyi sütőpor

Töltelékhez

  • lekvár

Mázhoz

  • 20 dkg porcukor
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 6 dkg margarin
Küldte: Tregováné Kovács Ildikó

Elkészítése

A sárga tésztához a porcukrot, a margarint, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a lisztet és a sütőport. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a masszába forgatjuk. A tepsit kivajazzuk, liszttel meghintjük vagy sütőpapírral kibéleljük, a sárga tésztát egyenletesen elsimítjuk benne. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon, kb. 20-25 perc alatt világos színűre sütjük.

Amíg sül, elkészítjük a barna tésztát a sárgához hasonlóan, a kakaópor hozzáadásával. Ezután kisütjük a barna tésztát is. A megsült lapokat hosszában kettévágjuk, majd a lapokat lekvárral megkenjük, és egymásra helyezzük úgy, hogy a sárga lapra barnát teszünk, majd ismét sárgát, arra pedig barnát.

Az így kapott sütemény tetejére egy nagyobb deszkát vagy hasonló sima tárgyat fektetünk, arra pedig egy félkilós nehezéket helyezünk, hogy kb. 1 óra alatt összeragadjanak a tészták. A nehezéket levéve a süteményt éles késsel kb. másfél centi széles szeletekre vágjuk. Az első szeletet lefektetjük, lekvárral hosszában megkenjük, ráfektetjük a következő másfél centi szeletet úgy, hogy a vaníliás részre kakaós, a kakaósra vaníliás essen váltakozva. A szeleteket így lekvárral megkenve egymáshoz ragasztjuk. Négy szeletből lesz egy rúd sütemény.

A kész rudakat csokoládémázzal vonjuk be. Ehhez a hozzávalókat 3 evőkanál vízzel elkeverjük, és lassú tűzön megmelegítjük, hogy a margarin elolvadjon benne. Forralni nem kell! Hűtőszekrényben hagyjuk kicsit érni, majd néhány óra múlva felszeleteljük.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/sakk-szelet-2/