Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Somlói galuska recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 8 db tojás
  • 8 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 0,5 csomag sütőpor

A krémhez

  • 1 liter tej
  • 2 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 8 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál darált dió

A csoki öntethez

  • 4 evőkanál kakaópor
  • 4 dl tej
  • 1 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 dkg csokoládéízű pudingpor (vagy keményítő )
  • rumaroma

A sziruphoz

  • 1 dl víz
  • 0,5 dl rum (vagy aroma )
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg mazsola

A díszítéshez

  • 0,5 liter habtejszín

Elkészítése

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját kikeverjük a cukorral. Óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot és az átszitált lisztet és sütőport.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a felét. A maradékba belekeverjük a kakaóport és azt is ráterítjük.

Süthetünk két külön lapot is, de ez valamivel egyszerűbb. Sütőben 160 fokon, kb 20-25 perc alatt megsütjük. Kiborítjuk és hagyjuk kihűlni.

Megfőzzük a vaníliás pudingot és félretesszük.

A sziruphoz vizet a cukorral és rumaromával vagy rummal felfőzzük és ebbe áztatjuk a mazsolát.

Az öntethez kevés tejben kikeverjük a kakaót a cukorral és a pudingporral. A maradék tejet felforralva beleöntjük a kakaót és kevergetve újra forraljuk, közben hozzáadjuk a vajat és a rumaromát, majd kihűtjük.

A tejszínt kemény habbá verjük.

A piskótát lapjával kettévágjuk. Magasabb falú edénybe tesszük az egyik lapot, meglocsoljuk a rumos sziruppal. Rászórjuk a mazsolát és a darált diót.

Rákenjük a puding 3/4 részét és beborítjuk a másik lappal. Elsimítjuk rajta a maradék pudingot, és kakaóport szitálunk rá. Kockára vágva vagy kanállal galuskákat szaggatva, csoki mártással meglocsolva, tejszínhabbal tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/somloi-galuska-4/