Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Somlói galuska / Eredeti / recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Piskótához

  • 12 evőkanál cukor
  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál víz
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 evőkanál darált dió
  • 10 evőkanál finomliszt

Vanília krémhez

  • 1 liter tej
  • 7 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 db tojás

Puncs öntethez

  • 10 dkg mazsola
  • 1,5 dl víz
  • 7 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál rum (vagy aroma)
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db narancs reszelt héja

Csokoládé öntet

  • 5 evőkanál cukor
  • 1 dl víz
  • 1 púpos evőkanál kakaópor
  • 3 evőkanál rum (vagy aroma)
  • 1 csomag vaníliás cukor

Szóráshoz

  • 10 dkg durvára vágott dió

Tálaláshoz

  • 2-3 dl tejszínhab

Elkészítése

Vaníliakrém:

A pudingport, a cukrot, a tojássárgáját és a vaníliás cukrot egy kevés hideg tejjel simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a pudingos keveréket. Habverővel kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. A langyos krémbe óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.

Puncsöntet:

A cukrot a vízzel felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a mazsolát, a reszelt citrom- és narancshéjat, valamint a rumot vagy aromát. Hűlni hagyjuk.

Csokoládéöntet:

A vizet a cukorral és a kakaóporral felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Hozzákeverjük a vaníliás cukrot és a rumot vagy aromát. Tálalásig hűtőben tároljuk.

Piskóta:

A tojássárgákat a cukorral és a vízzel habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, három lapra vágjuk.

Rétegezés:

Az első piskótalapot meglocsoljuk a puncsöntettel. A második lapra a vaníliakrémet kenjük, majd rátesszük a harmadik lapot, amelyet megszórunk durvára vágott dióval. Az összeállított süteményt lefedve egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Tálalás:

Evőkanállal 3-4 galuskát szaggatunk a süteményből, tányérra helyezzük, frissen felvert tejszínhabot kanalazunk rá, és meglocsoljuk csokoládéöntettel.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/somloi-galuska-eredeti/