Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Somlói kocka recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Csokis-diós lapokhoz

  • 3x2 db tojás
  • 3x4 evőkanál cukor
  • 3x6 dkg finomliszt
  • 3x0,5 csomag sütőpor
  • 3x1 evőkanál víz
  • 3x2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál kakaópor
  • x5 dkg darált dió

Sárga krémhez

  • 6 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 3 evőkanál cukor

A sziruphoz

  • 2 dl víz
  • 15 dkg cukor
  • rum

Öntethez

  • 4 dl tej
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 0,5 csomag csokoládéízű pudingpor
  • rum
  • darált dió
  • 2 evőkanál olaj
  • 3 dl tejszín

Elkészítése

A csokis-diós lapokhoz a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját 1 evőkanál cukorral, az olajjal és a vízzel kikeverjük. A fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A két masszát összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a sütőporos, diós-lisztes keveréket. A masszát sütőpapírral bélelt, 15×30 cm-es tepsibe öntjük, és 180 fokon megsütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük.) A másik diós lapot ugyanezzel az eljárással készítjük el, a csokis laphoz pedig 2 evőkanál kakaóport adunk, majd hasonlóképpen kisütjük.

A krémhez 1 dl tejben elkeverjük a pudingport, a tojássárgákat és a cukrot, majd felöntjük a maradék tejjel. Folyamatos keverés mellett, kis lángon besűrítjük. A tojásfehérjéket 3 evőkanál cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a forró krémhez forgatjuk.

A szirup hozzávalóit felforraljuk, majd kihűtjük, és hozzáadjuk a rumot. Ezzel a sziruppal meglocsoljuk a kisült lapokat.

Az összeállításhoz az alsó réteg egy diós lap legyen, erre a krém fele kerül. Megszórjuk darált dióval, majd rátesszük a csokis lapot, erre jön a krém másik fele, amit szintén dióval hintünk meg. A tetejére a másik diós lapot helyezzük.

Az öntethez a tejet, a kakaóport, az étcsokoládét, a lisztet és a pudingport gőz fölött felolvasztjuk, majd levesszük, és belekeverjük az olajat. A tejszínt kemény habbá verjük.

A kész süteményt felkockázzuk, öntettel leöntjük, és tejszínhab rózsákkal díszítjük.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/somloi-kocka/