Tészta elkészítése
A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra, és egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral. A lisztet, a sütőport, a fahéjat, a szegfűszeget, a gyömbért, a szerecsendiót és a csipet sót egy tálban összekeverjük. Egy másik edényben a tojásokat a barna cukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk a sütőtökpürét. Kis adagokban beleforgatjuk a száraz hozzávalókat, amíg piskótaszerű tésztát kapunk. A masszát a tepsibe simítjuk, a tetejét megszórjuk a durvára darált dióval, és 12–15 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha enyhén megnyomva rugalmas a tészta.
A kisült tésztát konyharuhára borítjuk, amelyre előzőleg porcukrot szitáltunk, méghozzá a diós felével lefelé. Óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd a konyharuha segítségével a rövidebb oldalától feltekerjük. Így rövidebb tekercset kapunk, de így is bőségesen elegendő lesz. Rácsra téve hűtjük.
Krém elkészítése
A vajat a porcukorral és a vaníliakivonattal habosra keverjük, majd tovább dolgozzuk a mascarponéval (vagy az előzőleg lecsepegtetett tejföllel). A krémet felhasználásig hűtőben tartjuk.
Tekercs összeállítása
A teljesen kihűlt tésztát óvatosan kitekerjük, egyenletesen megkenjük a sajtkrémmel, majd ismét feltekerjük. Hűtőben legalább 2–3 órát pihentetjük, hogy szépen szeletelhető legyen és az ízek összeérjenek.
Tipp
A krémet gazdagíthatjuk reszelt narancshéjjal vagy citromhéjjal, így friss, üde ízt adhatunk a süteménynek. Ha nem szeretjük a szegfűszeget vagy a szerecsendiót, nyugodtan elhagyhatjuk, a fahéj és gyömbér párosa önmagában is remek ízt biztosít.