Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Sütőtök tekercs sajtkrémmel recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 20 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 15 dkg barnacukor
  • 25 dkg sütőtökpüré (sült tök puha húsa turmixolva)
  • 0,5 teáskanál sütőpor
  • 0,5 teáskanál őrölt fahéj
  • 0,5 teáskanál szegfűszeg
  • 0,5 teáskanál reszelt gyömbér
  • 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
  • 1 csipet só
  • 10 dkg durvára darált dió

Krémhez

  • 25 dkg mascarpone
  • 12 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Elkészítése

Tészta elkészítése

A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra, és egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral. A lisztet, a sütőport, a fahéjat, a szegfűszeget, a gyömbért, a szerecsendiót és a csipet sót egy tálban összekeverjük. Egy másik edényben a tojásokat a barna cukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk a sütőtökpürét. Kis adagokban beleforgatjuk a száraz hozzávalókat, amíg piskótaszerű tésztát kapunk. A masszát a tepsibe simítjuk, a tetejét megszórjuk a durvára darált dióval, és 12–15 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha enyhén megnyomva rugalmas a tészta.

A kisült tésztát konyharuhára borítjuk, amelyre előzőleg porcukrot szitáltunk, méghozzá a diós felével lefelé. Óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd a konyharuha segítségével a rövidebb oldalától feltekerjük. Így rövidebb tekercset kapunk, de így is bőségesen elegendő lesz. Rácsra téve hűtjük.

Krém elkészítése

A vajat a porcukorral és a vaníliakivonattal habosra keverjük, majd tovább dolgozzuk a mascarponéval (vagy az előzőleg lecsepegtetett tejföllel). A krémet felhasználásig hűtőben tartjuk.

Tekercs összeállítása

A teljesen kihűlt tésztát óvatosan kitekerjük, egyenletesen megkenjük a sajtkrémmel, majd ismét feltekerjük. Hűtőben legalább 2–3 órát pihentetjük, hogy szépen szeletelhető legyen és az ízek összeérjenek.

Tipp

A krémet gazdagíthatjuk reszelt narancshéjjal vagy citromhéjjal, így friss, üde ízt adhatunk a süteménynek. Ha nem szeretjük a szegfűszeget vagy a szerecsendiót, nyugodtan elhagyhatjuk, a fahéj és gyömbér párosa önmagában is remek ízt biztosít.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/sutotok-tekercs-sajtkremmel/