Elkészítése
Hozzávalók:
Tésztához:
- 34 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 1 dl víz
- 1 csipet só
- 1 ek cukor
Töltelékhez:
- 85 dkg sütőtök
- 20 dkg cukor
- 1 csipet só
- 3 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 0,5 tk szerecsendió
- 0,5 tk szegfűbors
- 1 tk fahéj
- 1 citrom héja
- 3,5 dl habtejszín
Elkészítése:
Először is a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A sütőtököt megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, és sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. Alufóliával lefedjük, és kb. 30 percre betesszük a sütőbe (tovább is maradhat, a lényeg, hogy jó puha és omlós legyen). Az alsó felére célszerű tenni, mert fölé rakhatjuk később a tésztát.
Tészta készítése:
A liszthez hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd belereszeljük a HIDEG vajat. Ezután elkezdjük adagolni a vizet. Annyi vízre van szükségünk, hogy a tészta szépen összeálljon, ne essen szét, de ne is legyen túl ragadós. Vigyázni kell, gyors mozdulatokkal kell összeállítani, hogy a vaj ne melegedjen túlságosan fel a kezünk melegétől.
A tésztát kétfelé vágjuk, és mindkettőt a formánknak megfelelő méretű kör alakra nyújtjuk. A tésztákat beigazítjuk a formába, túlnyúló szélüket levágjuk. Az aljukat villával megszurkáljuk, majd sütőpapírt és sütőbabot helyezünk el rajta, hogy ne púposodjon fel a tészta. A tök felett kb. 20 percig sütjük.
Összeállítás:
Ha kész vannak, kivesszük őket, a sütőt pedig 210 fokra melegítjük elő. A tököt kézi mixerrel, villával, vagy bármilyen nyomóval pépesítjük. A cukorban elkeverjük a fűszereket (fahéj, szerecsendió, szegfűbors), a sót, a citromhéjat, hozzáadjuk a tojásokat (amiket előtte kicsit fel kell verni) majd belekeverjük a tököt, végül a tejszínt. Jól összedolgozzuk, és a tésztákba töltjük a tölteléket.
A 210 fokra előmelegített sütőben 15 percet sütjük, majd 160 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet, és további 30-35 percig sütjük. Figyeljünk, hogy ne égjen meg se a tészta, se a töltelék.
Amikor kivesszük a pitéket, nem kell megijedni ha még kicsit folyós, mert ahogy hűlnek, úgy fog megszilárdulni a töltelék is.
[box style=”info”]A tejszín ha lehet nem növényi, hanem igazi, felverhető legyen, és érdemes 0,5 litereset venni, a tálaláshoz kell a maradék.[/box]

