Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Szalakális krémes recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók a tésztához

  • 20 dkg finomliszt
  • 8 dkg porcukor
  • 3 dkg zsír
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 kávéskanál szalalkáli
  • tej (szükség szerint )

Töltelékhez

  • 3 db tojássárgája
  • 6 csapott evőkanál finomliszt
  • 3 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg margarin (vagy vaj)
  • 20 dkg babapiskóta (15 db)

A babapiskóták locsolásához

  • 1 evőkanál rum
  • 1 dl tej

Az alsó lap megkenéséhez

  • 2 evőkanál meggylekvár (vagy rumos tej )

A mázhoz

  • 3 db tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 1 teáskanál rumaroma

Elkészítése

A tészta elkészítése

Először összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, majd két cipót formálunk belőle. Mindkét cipót tepsi nagyságúra nyújtjuk, és vajazott tepsi hátán megsütjük. Miután megsültek, félretesszük hűlni.

A krém elkészítése

A krémhez a tejet, a cukrokat, a lisztet és a tojássárgákat egy lábasban összekeverjük, majd sűrű pépet főzünk belőle. Amikor elkészült, lehűtjük. Közben a margarint kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a kihűlt főzött krémet, és addig keverjük, amíg sima és habos lesz.

A sütemény összeállítása

Az első sült lapot vékonyan megkenjük lekvárral, majd kirakjuk babapiskótával. A babapiskótákat egy kenőtollal lekenjük rumos tejjel, hogy jól átázzanak. Ezután a krémet ráöntjük, és egyenletesen elsimítjuk a tetején. A másik sült lapot rátesszük, hogy befedje a krémet.

A máz elkészítése

A máz hozzávalóit gőz felett habosra verjük, majd a sütemény tetejére kenjük. Egy késsel kissé cirókáljuk a tetejét, hogy díszítést kapjon.

Ez egy nagyon finom, régi recept, érdemes kipróbálni!

Tepsi méret

20×30 cm

 

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/szalalkalis-kremes/