Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Szeder szelet recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál sötét kakaó
  • fél csomag sütőpor
  • 1 dl étolaj

Krémhez:

  • 35 dkg szederlekvár
  • 1 csomag zselatin fix
  • 3,5 dl habtejszín

Tetejéhez:

  • 5 dl sűrű házi szederszörp
  • 2 dl szénsavas ásványvíz
  • 2 csomag vanília puding


Elkészítése:

6 tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az étolajat. A lisztet, kakaót, sütőport összekeverjük egy tálban és kanalanként hozzáadjuk a tojásos masszához. A tojásfehérjét habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a masszába. Egy normál – sütőpapírral bélelt – tepsibe öntjük. 170 fokon előmelegített sütőbe tesszük és tűpróbáig sütjük.

A krémhez a házilag készített szederlekvárt beleöntjük egy tálba, hozzáadjuk a zseléfixet, elkeverjük és kb. 30 percre a hűtőbe tesszük. A habtejszínt keményre felverjük, majd a lekvárhoz adagolva, fakanállal óvatosan összeforgatjuk. A kihűlt lapra felvisszük és egyenletesen eloszlatjuk.

A tetejéhez a szörpöt – szintén saját házi – az ásványvízzel összekeverjük, a vaníliapudingokat egy lábosba tesszük és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk apránként a szörpös italt, majd addig főzzük, míg besűrűsödik.

Folyamatos keveréssel langyosra hűtjük és ráöntjük a krémre. Elsímitjuk. Gyorsan kell dolgozni, mert hamar szilárdul. 2-3 órára hűtőbe tesszük, majd vizes késsel tetszés szerinti kockákra vágjuk.

Igazi hűsítő, gyümölcsös desszert a nyári melegben.

[box style=”info”]Ez a süti a szeder jellegéből adódóan fanyarkás. Aki édesebben szeretné elkészíteni az a tetejéhez a pudinghoz tehet pár kanál cukrot is. A szederlekvár, szeder szörp nálam házi készítésű, nagyon sűrű mindkettő, és alig tartalmaz cukrot.[/box]

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/szeder-szelet/