Alap elkészítése
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. Folyamatosan, lassan hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd további 10 percig verjük, hogy fényes, stabil habot kapjunk. Ezután beleforgatjuk az étkezési keményítőt és az almaecetet.
Egy tepsit sütőpapírral bélelünk, és az aljára egy kb. 20 cm átmérőjű kört rajzolunk. A masszát a körön belül egyenletesen elsimítjuk. 100 °C-ra előmelegített sütő alsó harmadában, légkeveréssel kb. 80 percig sütjük. A sütés után a sütőben hagyjuk teljesen kihűlni.
Töltelék és díszítés
A hideg tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd a kihűlt tortaalap tetején elsimítjuk. A friss szedret egyenletesen elrendezzük rajta, porcukorral megszórjuk, és citromfű levelekkel díszítjük. A tortát azonnal tálaljuk.
Tipp
Ha változatosságra vágyunk, a szeder helyett málnával, eperrel vagy áfonyával is elkészíthetjük. A tejszínhabba keverhetünk egy kevés reszelt citromhéjat, ami még frissebb ízt ad a desszertnek. Ünnepi alkalmakra a tetejét reszelt fehér csokoládéval is megszórhatjuk, így még elegánsabb lesz.