Elkészítése
Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg liszt
- 1 csipet só
- 0,5 tasak sütőpor
- 10 dkg porcukor
- 12 dkg vaj/margarin
- 2 tojás sárgája
- 10 dkg tejföl
Morzsához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 15 dkg vaj/margarin
Töltelékhez:
- 7 jó púpos ek szilvalekvár
Elkészítése:
Először a morzsát készítjük el. A lisztet a porcukorral egy tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a vajat/margarint. Nem szükséges, hogy összeálljon. Lefedve a hűtőbe rakjuk.
A sütőt előmelegítjük. Egy nagyobb tepsit (38*30 cm) kikenünk vékonyan vajjal és megszórjuk egy kevés liszttel.
A tésztához a lisztet, a sót, a sütőport és a porcukrot egy tálba mérjük, elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a tojások sárgáját, és a vajat/margarint. Alaposan összedolgozzuk.
A tésztát lisztezett felületen a tepsi méretére nyújtjuk, de úgy, hogy egy picit túlérjen. A nyújtófa segítségével az előkészített tepsibe fektetjük úgy, hogy legyen egy kis pereme a tésztának.
Megkenjük a lekvárral és a morzsát a tetejére szórjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 30 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt szépen szeletelhető.
[box style=”info”]Vendégségbe voltunk hivatalosak és ezt az egyszerű sütit készítettem. Volt még itthon párom anyukájának cukormentes szilvalekvárjából, így az lett a töltelék. Maga a sütemény nem túl édes, de a tésztája puha, a tetején a morzsa kellemesen ropogós. Ha kihűl, csodásan szeletelhető és könnyű szállítani is.
Biztos vagyok benne, hogy máskor is fogom még sütni.[/box]

