Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Szilvás-fahéjas-diós babka recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 7 g szárított élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 10 dkg cukor
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • csipet só
  • 1 tojás

Töltelékhez

  • 3 dkg vaj
  • 10 evőkanál gyümölcslekvár (én most áfonyával készítettem)
  • 10 darab szilva kockázva (kb)
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 marék durvára tört dió

Elkészítése

A tészta hozzávalóit egyszerűen összekeverjük és jól kidagasztjuk.

Lefedve kb fél óráig pihentetjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk (érdemes a tésztát két részre osztani, mert úgy egyszerűbb lesz majd fonni a kalácsot).

A kinyújtott tésztát megkenjük olvasztott vajjal, majd tetszés szerint lekvárral. Ha a lekvár nem kenhető egy kis langyos vízzel javíthatunk az állagán.

A lekvárra tehetjük az aprított szilvát is, amit megszórunk fahéjjal, illetve az aprított dióval.

Ezután a hosszabbik felétől óvatosan feltekerjük a tésztát. A feltekert rudat ezután óvatosan hosszában félbevágjuk, majd összefonjuk. Fontos, hogy a töltelékes része felül legyen.

Ha az elején a tésztát nem osztottuk ketté, akkor most kell elfeleznünk a kalácsot, majd azt sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

30 percig pihentetjük. Végül 180 fokra előmelegített sütőben kb 40 percig sütjük.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/szilvas-fahejas-dios-babka/