Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Szilvás pite recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 300 g finomliszt
  • 125 g vaj (vagy zsír )
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 db tojássárgája
  • 15-20 dkg cukor
  • 1-2 evőkanál tejföl

Töltelék

  • 1,3 kg szilva (magozott, kockázott )
  • kevés cukor (szilva édességétől függően)
  • fahéj (ízlés szerint )
  • 1 csipet szegfűszeg
  • 2-3 evőkanál étkezési keményítő (attól függően mennyire leves a szilvánk)

Tetejére

  • 1,25 dl tejföl
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál cukor

Elkészítése

A lisztben elkeverjük a cukrot, egy csipet sót, sütőport, majd gyorsan elmorzsoljuk a vajjal, hogy ne olvadjon meg túlságosan. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és egy puha tésztát gyúrunk belőle. A tésztát folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket.

A töltelékhez csak össze kell keverni a hozzávalókat.

Közepes méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a tésztát kézzel egyenletesen belenyomkodjuk, ügyelve arra, hogy a széleinél egy kis peremet is kialakítsunk. A tésztát vékonyan megkenjük a kimaradt tojásfehérjével, majd 180 fokos előmelegített sütőbe tesszük pár percre, hogy a fehérje megszilárduljon. Így a tészta nem ázik el a tölteléktől.

Ezután kivesszük a sütőből, és egyenletesen eloszlatjuk rajta a szilvás tölteléket, majd visszatesszük a sütőbe.

Közben elkészítjük a tetejére való öntetet: csak össze kell keverni a hozzávalókat. Amikor a töltelék megszilárdult, kivesszük a tepsit a sütőből, és egyenletesen rálocsoljuk az öntetet a szilvák tetejére. Visszatesszük a sütőbe, és további kb. 30 percig sütjük, amíg a sütemény aranybarna nem lesz.

Jó étvágyat!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/szilvas-pite-2/