Gyümölcsös réteg
A szőlőt és az áfonyát megmossuk, apróra vágjuk, majd lábasba tesszük. A cukorral és a zselatinporral együtt, folyamatos keverés mellett kb. 15 percig főzzük, amíg lekvárszerű állagot kapunk. Teljesen kihűtjük.
Tészta
A puha margarint elmorzsoljuk a liszttel, a sütőporral, a gyömbérrel, a csipet sóval és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és levet, a kristálycukrot és a tojások sárgáját. Összegyúrjuk, amíg elválik a tál falától. Lágy, jól kezelhető tésztát kapunk.
A tojásfehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként hozzáadjuk a porcukrot.
Összeállítás
A tészta 1/3 részét félretesszük a rácsozáshoz. A maradékot lisztezett deszkán kinyújtjuk, és egy kivajazott, kilisztezett magasabb falú tepsibe fektetjük.
A tésztára halmozzuk a kihűlt gyümölcszselét, rákanalazzuk a tojáshabot, megszórjuk a darált dióval. A félretett tésztából csíkokat vágunk, és berácsozzuk a sütemény tetejét. Ha maradt egy kevés gyümölcszselé, foltokban a rácsra is csorgathatjuk.
Sütés
Előmelegített, 200 °C-os sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, mert így szebben szeletelhető.
Tipp
Más bogyós gyümölccsel (pl. málna, ribizli) is elkészíthető, és még különlegesebb lesz, ha a tojáshabba egy kevés reszelt citromhéjat keverünk.