Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Szőlős-áfonyás rácsos recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 55 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 2 nagy citrom reszelt héja és leve
  • 1 csipet só
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg darált dió
  • 3 fürt piros szőlő
  • 10-15 dkg áfonya
  • 15 dkg cukor
  • 2 evőkanál zselatinpor

Elkészítése

Gyümölcsös réteg

A szőlőt és az áfonyát megmossuk, apróra vágjuk, majd lábasba tesszük. A cukorral és a zselatinporral együtt, folyamatos keverés mellett kb. 15 percig főzzük, amíg lekvárszerű állagot kapunk. Teljesen kihűtjük.

Tészta

A puha margarint elmorzsoljuk a liszttel, a sütőporral, a gyömbérrel, a csipet sóval és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és levet, a kristálycukrot és a tojások sárgáját. Összegyúrjuk, amíg elválik a tál falától. Lágy, jól kezelhető tésztát kapunk.

A tojásfehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként hozzáadjuk a porcukrot.

Összeállítás

A tészta 1/3 részét félretesszük a rácsozáshoz. A maradékot lisztezett deszkán kinyújtjuk, és egy kivajazott, kilisztezett magasabb falú tepsibe fektetjük.

A tésztára halmozzuk a kihűlt gyümölcszselét, rákanalazzuk a tojáshabot, megszórjuk a darált dióval. A félretett tésztából csíkokat vágunk, és berácsozzuk a sütemény tetejét. Ha maradt egy kevés gyümölcszselé, foltokban a rácsra is csorgathatjuk.

Sütés

Előmelegített, 200 °C-os sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, mert így szebben szeletelhető.

Tipp

Más bogyós gyümölccsel (pl. málna, ribizli) is elkészíthető, és még különlegesebb lesz, ha a tojáshabba egy kevés reszelt citromhéjat keverünk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/szolos-afonyas-racsos-3/