Elkészítése
Tészta
A lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport összekeverjük, majd hozzáadjuk a zsírt vagy vajat. Elmorzsoljuk, végül belekeverjük a tejfölt és a tojást. Gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és egy órára a hűtőbe tesszük.
A pihentetett tésztát lisztezett deszkán a formánál nagyobbra nyújtjuk, majd a piteformába simítjuk vagy kézzel belenyomkodjuk. Villával megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel.
Töltelék
A tésztát megszórjuk zsemlemorzsával, majd rászórjuk a szőlőszemeket. Ízlés szerint adhatunk hozzá kevés cukrot, ha a szőlő nem elég édes. Fahéjjal és kevés gyömbérporral ízesítjük.
Cukormáz
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral, majd csíkokban vagy foltokban a szőlő tetejére kenjük.
Sütés
Előmelegített, 180 fokos sütőben 20–25 perc alatt készre sütjük. A sütési idő a sütőtől függően változhat, ezért közben érdemes ránézni. Kicsit hűlni hagyjuk, majd szeletelve tálaljuk.
Tipp
A pitét más gyümölccsel is elkészíthetjük, például szilvával vagy őszibarackkal. Ha ropogósabb cukormázat szeretnénk, a sütés utolsó pár percében emeljük kicsit a hőfokot.
