Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Szőlős pite cukormáz csíkokkal recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 30 dkg finomliszt
  • 12 dkg zsír (vagy vaj)
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 0,5 kávéskanál só

Töltelék

  • szőlő
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • fahéj
  • őrölt gyömbér

Elkészítése

Tészta

A lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport összekeverjük, majd hozzáadjuk a zsírt vagy vajat. Elmorzsoljuk, végül belekeverjük a tejfölt és a tojást. Gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és egy órára a hűtőbe tesszük.

A pihentetett tésztát lisztezett deszkán a formánál nagyobbra nyújtjuk, majd a piteformába simítjuk vagy kézzel belenyomkodjuk. Villával megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel.

Töltelék

A tésztát megszórjuk zsemlemorzsával, majd rászórjuk a szőlőszemeket. Ízlés szerint adhatunk hozzá kevés cukrot, ha a szőlő nem elég édes. Fahéjjal és kevés gyömbérporral ízesítjük.

Cukormáz

A tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral, majd csíkokban vagy foltokban a szőlő tetejére kenjük.

Sütés

Előmelegített, 180 fokos sütőben 20–25 perc alatt készre sütjük. A sütési idő a sütőtől függően változhat, ezért közben érdemes ránézni. Kicsit hűlni hagyjuk, majd szeletelve tálaljuk.

Tipp

A pitét más gyümölccsel is elkészíthetjük, például szilvával vagy őszibarackkal. Ha ropogósabb cukormázat szeretnénk, a sütés utolsó pár percében emeljük kicsit a hőfokot.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/szolos-pite-cukormaz-csikokkal/