Elkészítése
Piskóta elkészítése:
A piskótákat külön-külön készítjük el. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgáját 3 evőkanál cukorral, 1 evőkanál olajjal és 1 evőkanál tejjel addig keverjük, amíg világos színű és habos lesz. Ezután hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát, majd még egy kicsit keverjük. A tojásfehérje habját óvatosan, kanállal hozzáforgatjuk a sárgájás keverékhez. A masszát egy kivajazott és lisztezett tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben a legnagyobb lángon 5 percig sütjük, majd csökkentjük a hőmérsékletet és tűpróbáig sütjük tovább.
A kakaós piskótát ugyanezzel a módszerrel készítjük el, azzal a különbséggel, hogy 2 evőkanál lisztet használunk és 1 evőkanál kakaóport adunk hozzá.
Krém elkészítése:
A tejből, cukorból és búzadara hozzáadásával sűrű tejbedarát főzünk. Miután kihűlt, hozzákeverjük a habosra felvert margarint, citromhéjat, citromlevet és a vaníliás cukrot.
Összeállítás:
Az egyik világos piskótalapra rákenjük a krém felét, majd erre ráhelyezzük a kakaós piskótát. A kakaós piskótát befedjük a másik világos piskótalappal. A sütemény tetejére csokimázat kenünk.
Csokimáz elkészítése:
Egy tűzálló tálban kimérjük a porcukrot, a kakaót, az olajat és a tejet, majd tűzre tesszük. Addig melegítjük, amíg gyöngyözni kezd. Ekkor azonnal a süteményre öntjük.
Miután a csokimáz megdermedt (hűtőben kb. 10-15 perc), azonnal szeletelhetjük. Azonban, mint a legtöbb süteménynél, másnapra az ízek jobban összeérnek, és a sütemény szebben szeletelhető lesz.
