Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tejbegrízes sütemény recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Világos piskóta

  • 2x3 db tojás
  • 2x3 evőkanál liszt
  • 2x3 evőkanál cukor
  • 2x1 evőkanál olaj
  • 2x1 evőkanál tej

Kakaós piskóta

  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál kakaó
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál tej

Krém

  • 7,5 dl tej
  • 6 púpozott evőkanál búzadara
  • 5 dkg cukor (ízlés szerint több-kevesebb)
  • 25 dkg margarin
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 nagy citrom leve és héja

Csokimáz

  • 16 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 7 evőkanál tej (vagy víz )
  • 2 evőkanál olaj
Tejbegrízes sütemény

Elkészítése

Piskóta elkészítése:

A piskótákat külön-külön készítjük el. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgáját 3 evőkanál cukorral, 1 evőkanál olajjal és 1 evőkanál tejjel addig keverjük, amíg világos színű és habos lesz. Ezután hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát, majd még egy kicsit keverjük. A tojásfehérje habját óvatosan, kanállal hozzáforgatjuk a sárgájás keverékhez. A masszát egy kivajazott és lisztezett tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben a legnagyobb lángon 5 percig sütjük, majd csökkentjük a hőmérsékletet és tűpróbáig sütjük tovább.

A kakaós piskótát ugyanezzel a módszerrel készítjük el, azzal a különbséggel, hogy 2 evőkanál lisztet használunk és 1 evőkanál kakaóport adunk hozzá.

Krém elkészítése:

A tejből, cukorból és búzadara hozzáadásával sűrű tejbedarát főzünk. Miután kihűlt, hozzákeverjük a habosra felvert margarint, citromhéjat, citromlevet és a vaníliás cukrot.

Összeállítás:

Az egyik világos piskótalapra rákenjük a krém felét, majd erre ráhelyezzük a kakaós piskótát. A kakaós piskótát befedjük a másik világos piskótalappal. A sütemény tetejére csokimázat kenünk.

Csokimáz elkészítése:

Egy tűzálló tálban kimérjük a porcukrot, a kakaót, az olajat és a tejet, majd tűzre tesszük. Addig melegítjük, amíg gyöngyözni kezd. Ekkor azonnal a süteményre öntjük.

Miután a csokimáz megdermedt (hűtőben kb. 10-15 perc), azonnal szeletelhetjük. Azonban, mint a legtöbb süteménynél, másnapra az ízek jobban összeérnek, és a sütemény szebben szeletelhető lesz.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/tejbegrizes-sutemeny/