Elkészítése
Tészta
A lisztet összekeverjük a sütőporral és a cukorral, majd a hideg vajdarabkákkal elmorzsoljuk. Gyors mozdulatokkal hozzágyúrjuk a tojást és a tejfölt, amíg összeáll a tészta. Folpackba csomagolva 1 órán át a hűtőben pihentetjük.
A tésztát enyhén kivajazott pite- vagy tortaformába nyomkodjuk (vagy kinyújtva belehelyezzük), úgy, hogy a forma oldalát is befedje. Vékonyan megkenjük baracklekvárral, majd megszórjuk zsemlemorzsával.
Töltelék
A barackokat félbevágjuk, majd vékony, kb. fél centiméteres szeletekre vágjuk. A tésztán cserépszerűen, kicsit fedve egymás mellé sorakoztatjuk.
A habtejszínt, a tojásokat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a lisztet simára keverjük, majd a gyümölcsre öntjük.
Sütés
Előmelegített sütőben 30–40 percig sütjük, amíg a pite szépen megpirul és aranybarna színt kap.
Tipp
A pite langyosan és hidegen is finom. Tálalhatjuk porcukorral meghintve, vagy egy gombóc vaníliafagyival is, így még különlegesebb desszert lesz belőle.
