Lefőzzük az erős fekete kávét, és hozzáadunk 1-2 csepp rumaromát. A kávét hagyjuk kihűlni. A babapiskótákat egyenként gyorsan megmártjuk a kávéban, ügyelve arra, hogy ne ázzanak el, majd egy jénai tál aljára sorba rakjuk őket.
A mascarponét összekeverjük a habtejszínnel, a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tojássárgákkal, hogy sima krémet kapjunk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan, több részletben a mascarponés krémbe forgatjuk, hogy a hab ne törjön össze.
A krém felét egyenletesen elosztjuk a babapiskótákon. Ezután egy újabb réteg kávéba mártott babapiskótát helyezünk rá, majd befedjük a maradék krémmel.
A tetejét bőségesen megszórjuk szitált keserű kakaóporral, és egy kevés reszelt étcsokoládéval díszítjük. A tiramisut legalább fél napra hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tipp: Az igazi tiramisu intenzívebb ízvilágot nyer, ha frissen főzött espresso kávéval és valódi rum használatával készítjük.