Elkészítése
Töltelék elkészítése
Az almát meghámozzuk, megtisztítjuk és szeletekre vágjuk. A vajat egy lábasban felolvasztjuk, hozzáadjuk az almát, és fedő alatt, kis lángon párolni kezdjük. Néhány perc múlva beleszórjuk a cukrot, és addig pároljuk, amíg az összes levét el nem főtte.
Levesszük a tűzről, majd hozzákeverjük a darált diót, a búzadarát, a fahéjat és a vaníliás cukrot. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Rétes összeállítása
A leveles tésztát kinyújtjuk, majd kb. 25 cm széles csíkot vágunk belőle. A két végéből levágunk 1–1 cm-es csíkot, ezeket félretesszük a díszítéshez.
A tészta közepét vékonyan megszórjuk búzadarával, majd eloszlatjuk rajta a kihűlt almás tölteléket. A tészta egyik oldalát ráhajtjuk, tojással megkenjük, majd ráhajtjuk a másik oldalt is. Tepsire tesszük, és a tetejét is lekenjük tojással.
A félretett tésztacsíkokból kígyózó mintát formázunk, ráhelyezzük a rétes tetejére, és ezeket is megkenjük tojással.
Sütés
Előmelegített, gőzös sütőben 220 °C-on sütjük. Amikor a rétes szépen barnulni kezd, a hőfokot mérsékeljük, és addig sütjük, amíg teljesen átsül.
Tipp
A töltelékhez adhatunk mazsolát vagy kevés reszelt citromhéjat is, hogy még frissebb ízt kapjon. A tetejét a sütés után porcukorral meghintve is tálalhatjuk.
