Piskóta:
A tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük. Amikor kezd kifehéredni, kanalanként hozzáadjuk a porcukrot és fényes, kemény habbá verjük.
A habhoz óvatosan hozzáforgatjuk a lisztet és a reszelt citromhéjat. Ezután lassan belecsorgatjuk a felolvasztott, majd visszahűtött vajat és fakanállal finoman összekeverjük.
Egy 24 cm-es tortaformát vagy kisebb tepsit kivajazunk és lisztezünk, majd egyenletesen eloszlatjuk benne a masszát. Hőlégkeveréses, 160 fokos sütőben kb 20–25 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizve. A formában hagyjuk teljesen kihűlni.
Narancsöntet:
A tejet felmelegítjük forráspontig, majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, valamint a kifacsart narancs levét.
A lisztet elkeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáöntjük a narancsaromát és a maradék hideg tejet. Simára keverjük, majd folyamatos keverés mellett a meleg, narancsos tejhez csorgatjuk.
Gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg kellően besűrűsödik. Ha túl sűrű lenne, kevés tejet adhatunk hozzá. Amikor elkészült, fóliával lefedjük, hogy a teteje ne bőrösödjön meg.
Tálalás:
A kihűlt piskótát szeletekre vágjuk, tányérra helyezzük és ízlés szerint meglocsoljuk narancsöntettel.
Tipp:
A narancsöntet helyett citrommal is készítheted, így frissebb, savanykásabb ízt kapsz. A piskótát díszítheted kandírozott narancshéjjal vagy kevés pirított mandulával is a tálalásnál.