Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tojásfehérjés-vajas piskóta narancsöntettel recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Piskóta:

  • 4 tojásfehérje
  • 12 dkg porcukor
  • 8 dkg finomliszt
  • 1 citrom héja
  • 3 dkg vaj
  • csipet só

Narancsöntet:

  • 1 narancs leve és héja
  • 4 dl tej
  • 7 dkg finomliszt
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 teáskanál narancsaroma (vagy citrom)

Elkészítése

Piskóta:

A tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük. Amikor kezd kifehéredni, kanalanként hozzáadjuk a porcukrot és fényes, kemény habbá verjük.

A habhoz óvatosan hozzáforgatjuk a lisztet és a reszelt citromhéjat. Ezután lassan belecsorgatjuk a felolvasztott, majd visszahűtött vajat és fakanállal finoman összekeverjük.

Egy 24 cm-es tortaformát vagy kisebb tepsit kivajazunk és lisztezünk, majd egyenletesen eloszlatjuk benne a masszát. Hőlégkeveréses, 160 fokos sütőben kb 20–25 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizve. A formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Narancsöntet:

A tejet felmelegítjük forráspontig, majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, valamint a kifacsart narancs levét.

A lisztet elkeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáöntjük a narancsaromát és a maradék hideg tejet. Simára keverjük, majd folyamatos keverés mellett a meleg, narancsos tejhez csorgatjuk.

Gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg kellően besűrűsödik. Ha túl sűrű lenne, kevés tejet adhatunk hozzá. Amikor elkészült, fóliával lefedjük, hogy a teteje ne bőrösödjön meg.

Tálalás:

A kihűlt piskótát szeletekre vágjuk, tányérra helyezzük és ízlés szerint meglocsoljuk narancsöntettel.

Tipp:

A narancsöntet helyett citrommal is készítheted, így frissebb, savanykásabb ízt kapsz. A piskótát díszítheted kandírozott narancshéjjal vagy kevés pirított mandulával is a tálalásnál.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/tojasfeherjes-vajas-piskota-narancsontettel/