Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tökös-mákos linzer recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj (vagy margarin)
  • 25 dkg porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 evőkanál tejföl
  • reszelt citromhéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kevés só
  • 0,5 csomag sütőpor

Töltelékhez

  • 20-30 dkg sütőtök (tisztítva mérve)
  • kevés vaj (vagy margarin )
  • 2 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • reszelt narancshéj
  • 20 dkg darált mák
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • fahéj
  • csipetnyi só

A kenéshez

  • 1 db tojássárgája

Elkészítése

A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, egy csipetnyi sót, a vaníliás cukrot, a sütőport és a reszelt citromhéjat. Ezután belekeverjük a tojássárgáját, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy gyúrható linzertésztát kapjunk. A tésztát körülbelül egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.

Amíg a tészta pihen, a sütőtököt apró kockákra vágjuk, és kevés vajon 1-2 percig megfuttatjuk. A tejet a cukorral és a narancshéjjal felforraljuk, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, és 2-3 perc alatt sűrű masszává főzzük. Végül belekeverjük a megfuttatott sütőtököt is.

A hűtőből kivett tészta kétharmadát 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, tepsibe helyezzük, és 180 fokos sütőben világos zsemleszínűre sütjük (még mák nélkül).

Az elősütött tésztára ráhelyezzük a sütőtökös tölteléket. A maradék tésztából kis rácsokat sodrunk, vagy kinyújtva vékony csíkokat vágunk, és rácsosan elhelyezzük a tölteléken. A tésztacsíkokat megkenjük tojássárgájával, majd visszatesszük a sütőbe, és még körülbelül 20 percig sütjük, amíg aranybarnára nem sül.

A süteményt porcukorral meghintve tálalhatjuk, de anélkül is ízletes.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/tokos-makos-linzer/