Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tradicionális német szilvás lepény recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 1,5 dkg élesztő (itt csak instant kapható, abból 3,5 tk)
  • 4 evőkanál cukor
  • 2,5 dl tej (meleg)
  • 7 dkg vaj (megolvasztva)
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • 2 kg szilva
  • 1 dkg mangalica zsír (a tepsit kikenni)

A tetejére

  • 4 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál fahéj

Elkészítése

Tészta készítése

A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, majd a közepébe készítsünk mélyedést. Morzsoljuk bele a friss élesztőt (vagy szórjuk bele az instant élesztőt), szórjunk rá egy evőkanál cukrot, öntsük rá a meleg tejet, és kevés liszttel keverjük el. Az így kapott folyékony kovászt takarjuk le, és langyos helyen hagyjuk felfutni kb. 20 percig.

Ha felfutott, adjuk hozzá a maradék cukrot, a felolvasztott vajat, a tojást és a sót. Alaposan dagasszuk be, kb. 10 percig, amíg szép sima tésztát kapunk. Takarjuk le, és langyos helyen hagyjuk a duplájára kelni (30–60 perc).

Szilva előkészítése

Amíg a tészta kel, mossuk meg és magozzuk ki a szilvát. A szár felől vágjuk be hosszában, a magot vegyük ki, majd vágjuk be még egyszer, hogy kis „koronákat” kapjunk.

Összeállítás és sütés

A megkelt tésztát gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki a tepsi méretére úgy, hogy az oldalát is befedje. Kenjük ki a tepsit mangalicazsírral, majd helyezzük bele a tésztát. Sorakoztassuk rá a szilvákat sűrűn, kissé belenyomva a tésztába, de hagyjunk kb. 2 cm távolságot a szeleteléshez.

Ismét takarjuk le, és pihentessük 15 percig. Ezután tegyük előmelegített, forró sütőbe, és süssük készre. Sütés után azonnal szórjuk meg a tetejét a cukor és a fahéj keverékével. A szilva levet ereszt majd, de ettől nem ázik el a sütemény: a gyümölcs alatt krémes állagú lesz, míg a tészta megőrzi a könnyű szerkezetét.

Tipp

A szilva mellé keverhetünk kevés reszelt citromhéjat vagy vaníliás cukrot a fahéjas szóráshoz, így frissebb, illatosabb ízvilágot kapunk. Aki szereti a ropogósabb változatot, szórhat a tetejére kevés apróra vágott diót is.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/tradicionalis-nemet-szilvas-lepeny/