Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tündérsüti recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 5 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor

Töltelékhez

  • 2 csomag puncsízű pudingpor
  • 8 csapott evőkanál cukor
  • 5 dl tej
  • 450 g tejföl
  • 5 db tojásfehérje
  • 0,5 db citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál rum (vagy aroma)

Tetejére

  • porcukor

Elkészítése

A tündérsüti egy különleges, habos-pudingos töltelékkel készült sütemény, amelynek rácsos teteje nemcsak mutatós, hanem ropogós kontrasztot ad a krémes belsőnek. Másnapra az ízek szépen összeérnek, így hidegen a legfinomabb.

Krém elkészítése

A pudingport a cukorral és a tejjel sűrűre főzzük, majd még forrón hozzákeverjük a tejfölt. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan beleforgatjuk a tejfölös pudingba, ügyelve arra, hogy a hab ne törjön össze. Reszelt citromhéjjal és rummal ízesítjük.

Tészta elkészítése

A margarint a porcukorral gépi habverő segítségével kikeverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját. A lisztet a sütőporral összekeverjük, és a margarinos-tojásos masszához adjuk. Kézzel egynemű, lágy tésztát gyúrunk, amely szükség esetén kevés liszttel még formázhatóbbá tehető.

Összeállítás és sütés

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alsó-felső sütésre. A tésztát két részre osztjuk, kb. 60-40% arányban. A nagyobbik részt lisztezett nyújtófával sütőpapíron a tepsi méretére (24*38 cm) nyújtjuk, majd a sütőpapírral együtt átemeljük a tepsibe. Ráöntjük a krémes tölteléket. A kisebbik tésztából rudakat sodrunk, és rácsosan a krém tetejére helyezzük.

A süteményt körülbelül 40 percig sütjük. 30 perc elteltével érdemes ellenőrizni, és ha a rácsok túl gyorsan pirulnának, sütőpapírral lefedni. A sütés végén a töltelék még kissé rezgős lehet, de hűlés közben megszilárdul.

Tálalás

A teljesen kihűlt süteményt porcukorral megszórjuk, és tetszőleges szeletekre vágjuk. Másnapra az ízek összeérnek, ilyenkor a legfinomabb, jól lehűtve.

Tipp

A töltelék ízesítését variálhatjuk vaníliával vagy narancshéjjal is. Ünnepi alkalmakra mutatós díszítéssel, például cukormázzal vagy gyümölccsel is feldobhatjuk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/tundersuti/