Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Túrós batyu recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 3 dl langyos tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 8 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tojássárgája

A töltelékhez

  • 50 dkg tehéntúró
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál cukor (ízlés szerint)
  • 2 tojásfehérje

A tetejére

  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál tej

Elkészítése

A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A lisztben elkeverjük a sót, a citrom reszelt héját, majd beletesszük a vajat, a tojássárgáját majd a felfuttatott élesztőt. Lágy, kellemes tésztát kell kapjunk (nem baj, ha picit ragad), majd hólyagosra dagasztjuk.

30 percig letakarva pihentetjük.

A túrót összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a búzadarával. A tojásfehérjéket felverjük kemény habbá, majd óvatosan hozzákeverjük a túróhoz.

A tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra, kb 5-6 mm vastagságúra és 10*10 cm-es kis kockákat vágunk belőle. Mindegyik közepébe teszünk a túrós töltelékből, összeösszefogjuk a négy sarkát és összecsípjük.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, 10-15 percig állni hagyjuk, majd lekenjük a tojás-tej keverékkel.

Előmelegített sütőben, 180 fokon készre sütjük. Én miután kivettem a sütőből megkentem a tetejét cukros tejjel, hogy puha maradjon, de ezt nem muszáj.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/turos-batyu-17/