Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Túrós lepény recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg margarin
  • 1 db tojás
  • 15 dkg porcukor
  • tejföl

Töltelék anyaga

  • 5 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 50 dkg túró
  • mazsola

A kapros változathoz

  • kapor

Elkészítése

Tészta

A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a tojást, a porcukrot és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Az egészet összedolgozzuk, majd két részre osztjuk.

Az egyik tésztalapot kinyújtjuk, és a tepsi aljába fektetjük.

Töltelék

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd beleforgatjuk a túrót. Óvatosan hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket, és ízlés szerint belekeverhetünk mazsolát. Ha a kapros változatot készítjük, apróra vágott kaprot szórunk bele.

Összeállítás és sütés

A tésztára ráöntjük a túrós tölteléket, majd a másik kinyújtott lappal befedjük. A tetejét megkenjük egy felvert tojással, és villával mintát húzunk rá.

Előmelegített sütőben, 200 °C-on készre sütjük. A sütemény akkor jó, ha a teteje szépen megsült, és a belseje is átsült.

Tipp:

Ha szeretjük a citrusos ízeket, reszelhetünk egy kevés citromhéjat a túrós töltelékbe. A tetejét díszíthetjük szeletelt mandulával is, így még különlegesebb lesz a lepény.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/turos-lepeny/