Elkészítése
Hozzávalók:
A tésztához :
- 30 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 4 tojássárgája
- 2 dkg élesztő
- 0,5 dl tej
- 1 kk cukor
- csipet só
Töltelékhez :
- 60 dkg túró
- 25 dkg porcukor
- 1 ek liszt
- 4 tojásfehérje
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél citrom reszelt héja
- 2 ek mazsola
Elkészítése:
Ez tulajdonképpen túrós pite, de feleségem nagymamája túrós kalácsnak nevezte. A több évtizeddel ezelőtt leírt recept alapján készül nálunk ma is.
A langyos tejben a cukorral futtassuk fel az élesztőt. Keverjük ki a tojássárgáját a margarinnal, szitáljuk hozzá a lisztet, szórjuk meg egy csipet sóval, és öntsük bele a felfuttatott élesztőt. Alaposan dolgozzuk ki a tésztát, és osszuk két részre.
A töltelékhez a túrót szitán törjük át, keverjük ki a porcukorral, adjuk hozzá a mazsolát, vaníliás cukrot, a citromhéjat, a lisztet és a 4 tojás felvert habját.
Kivajazott, lisztezett tepsibe tegyük az egyik kinyújtott tésztát, borítsuk rá a túrókrémet, simítsuk el, majd tegyük rá a másik kinyújtott tésztalapot. Tetejét szurkáljuk meg villával, és hagyjuk pihenni minimum 1 órát.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon 30–35 perc alatt elkészül. Szeleteléssel várjuk meg míg kihűl, és porcukorral tálaljuk.


