Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Vaníliás-körtés pite recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj (vagy 15 dkg sertészsír)
  • 7 dkg porcukor
  • 0,5 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 2 evőkanál hideg víz (ha szükséges)

Töltelékhez

  • 3 db körte
  • 0,5 citrom leve
  • 25 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 2 dl habtejszín
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítése

A lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat (vagy sertészsírt), majd kezdjük el összemorzsolni (én mindig házi zsírral készítem a tésztát, mert azzal sokkal omlósabb).

Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot, adjuk hozzá az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Amennyiben szükséges, adhatunk hozzá 1-2 ek hideg vizet. Könnyen nyújtható tésztát kell hogy kapjunk.

Ezután a tésztát nyújtsuk ki 25 cm-es piteforma méretűre, majd helyezzük bele a formába és tegyük hideg helyre ameddig a tölteléket előkészítjük (ha nem teflonos formát használunk, akkor előtte zsírozzuk és lisztezzük ki).

A körtéket pucoljuk meg, vágjuk félbe, vájjuk ki a magházat, majd forgassuk bele a citromlébe, hogy ne barnuljon meg.

A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, a tojássárgákat, majd keverjük simára. Ezután keverjük hozzá a habtejszínt és a vaníliás pudingport is.

A formában lévő tésztára helyezzük rá a felezett körtéket, majd öntsük rá a cukros-tojásos-tejszínes keveréket.

Helyezzük be előmelegített, 160 fokos sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb 50 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/vanilias-kortes-pite/