Elkészítése
Piskóta készítése:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgájákat a forró vízzel leforrázzuk, hozzáadjuk a cukrot, és robotgéppel addig keverjük, amíg a cukor el nem olvad. A mandulalisztet összekeverjük a sütőporral. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A lisztes keveréket fokozatosan hozzáadjuk a tojássárgájához, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot, hogy a levegő benne maradjon.
A masszát egy 30×32 cm-es, kivajazott-lisztezett tepsibe öntjük, és 20 perc alatt készre sütjük.
Szirup készítése:
A vizet, a vaníliaaromát és a cukrot egy lábasban összeforraljuk, amíg kissé besűrűsödik. A megsült piskótát még melegen meglocsoljuk a cukorsziruppal, majd hagyjuk kihűlni.
Krém készítése:
8 dl tejet a cukorral és a vaníliával felforralunk. A maradék 2 dl tejet a liszttel (vagy pudingporral) simára keverjük, majd a forró tejhez öntjük. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni. A szobahőmérsékletű vajat robotgéppel habosra keverjük, és a kihűlt vaníliás krémhez adjuk.
Összeállítás:
A piskótára egyenletesen rákenjük a krémet. Az étcsokoládét gőz felett megolvasztjuk, és a krém tetejére csorgatjuk. A süteményt pirított mandulával vagy mogyoróval díszítjük.
Hűtőben legalább 2-3 órát pihentetjük, de másnapra lesz a legfinomabb, amikor az ízek összeérnek.
