Előkészítés:
A cérnametéltet bő, forró, enyhén sós vízben kifőzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, majd félretesszük.
Töltelék:
A tojásokat szétválasztjuk és fehérjéket kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot. Beleforgatjuk a tésztát, a tejfölt, az áttört túrót, a mazsolát és az olajat. Végül lazán hozzákeverjük a felvert tojáshabot, ügyelve arra, hogy ne törjük össze.
Rétegezés:
A tepsit vékonyan kivajazzuk, majd egymásra helyezünk három réteslapot, amelyeket vékonyan megkenünk olajjal. Ráöntjük a túrós-tésztás tölteléket, majd befedjük a maradék réteslappal. Az utolsó lapot szintén megkenjük olajjal, majd a tejföl és a vaníliás cukor keverékével alaposan lekenjük.
Sütés, tálalás:
A süteményt előmelegített 170 fokos sütőben 40-50 perc alatt aranybarnára sütjük.
A vargabéles porcukorral megszórva, melegen vagy langyosan kínáljuk. Ízlés szerint málnaszörppel vagy házi lekvárral is tálalhatjuk.
Tipp:
Ha szeretnénk gazdagabb ízt adni a tölteléknek, tehetünk bele apróra vágott kandírozott narancshéjat vagy citromhéjat. A mazsola helyett használhatunk aszalt áfonyát vagy barackot is, így változatosabb ízvilágot kapunk.