Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Vörösboros-meggyes zserbó recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg margarin
  • 15 g friss élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 80 ml langyos tej
  • csipet só
  • 1 evőkanál tejföl (szükség esetén)

Töltelék

  • 30 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 40 dkg baracklekvár (kb)

Vörösboros meggyhez

  • 1 csomag fagyos meggy (450 g)
  • 1 dl édes vörösbor
  • 15 dkg dkg cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

Tetejére

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál étolaj

Elkészítése

A meggyet egy szűrőbe szórjuk, hogy kiengedjen és lecsepegjen a levétől, majd egy lábasba tesszük. Hozzáadjuk a bort, a cukrot, a fahéjat és alacsony lángon kb 40 percig főzzük, karamellizáljuk (ez idő alatt szépen besűrűsödik).

A tésztához az élesztőt, a tej és 1 tk cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a cukorral és a sóval, majd elmorzsoljuk benne a margarint, ezután hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojások sárgáját, a tejfölt és az egészet jól összegyúrjuk.

A tésztát 4 egyforma gombócra osztjuk.

A tepsi aljába (20*30 cm) sütőpapírt fektetünk és belefektetjük az egyik kinyújtott tésztát, megkenjük a lekvár 1/3-ával és rászórjuk a cukros dió 1/3-át. Ezt még kétszer megismételjük és az utolsó réteg dióra rászórjuk a meggyet, majd betakarjuk az utolsó tésztalappal.

4A süteményt letakarva kb 40 percig kelesztjük, majd 180 fokra melegített sütőben kb 45 perc alatt megsütjük.

A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd egy tálcára borítjuk és bevonjuk a tetejét az olajjal összeolvasztott csokoládéval.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/vorosboros-meggyes-zserbo-2/