A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, és a sütőformákat sütőpapírral kibéleljük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a fahéjjal, a kakaóporral, az apróra tört étcsokoládéval és a vágott mandulával.
Egy másik tálban a tojásokat alaposan kikeverjük a cukorral, a puha vajjal és a rummal. Felváltva hozzáadjuk a lisztes keveréket, a tejet és a vörösbort, majd az egészet simára keverjük.
A tésztát a sütőpapírral bélelt formákba adagoljuk, és 20-25 perc alatt készre sütjük. Ha a sütemények kihűltek, óvatosan kiszedjük őket a formákból.
A díszítéshez a porcukrot vörösborral keverjük össze, hogy fényes öntetet kapjunk. A muffinok tetejét ebbe mártjuk, majd cukorkával vagy csokidarával megszórhatjuk.