Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Zabpelyhes keksz recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Nedves anyagok

  • 22 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 1 bögre barnacukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Száraz anyagok

  • 1,5 bögre finomliszt
  • 2,5 bögre zabpehely (én az apróbb fajtát szeretem)
  • 1 csomag sütőport (12 g)
  • 1 bögre magvak

Elkészítése

Először a nedves hozzávalókat keverjük össze. Kézi habverővel dolgozzuk össze őket, de nem szükséges habosra verni.

Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat – célszerű kézzel, mivel a sütőpor jobban eloszlik így. Ha ez megvan, beleforgatjuk az 1–2 bögrényi egyéni ízesítő hozzávalót, és ezt is alaposan elegyítjük.

Ezután a két keveréket egy nagyobb fakanállal összevegyítjük.

A masszából vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk, enyhén ellapítjuk, majd zabpehelybe mártjuk. Sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe helyezzük őket, jó távol egymástól (pl. 4×4-es rácsháló szerint), mivel sütés közben jelentősen szétterülnek.

Hőlégkeveréses sütőben 180–190 fokon 10–12 percig sütjük.

Tipp:

  1. A keksz még melegen lágy, hagyjuk pár percig a tepsin hűlni, hogy megszilárduljon. Ezután rácsra, majd tálcára tesszük. Teljes kihűlés után sütőpapírral bélelt fémdobozban sokáig eltartható – ha marad belőle.
  2. A barnacukor helyett más édesítő is használható.
  3. Vajjal készítve a legízletesebb és legropogósabb, de tejmentes margarinnal is működik.
  4. A világos tészta megsülését az alja rózsaszínűvé válása jelzi. A csokoládés verziónál már elég lesz csak az időt nézni.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/zabpelyhes-keksz-3/