Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Zserbó recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 500 g finomliszt
  • 250 g vaj
  • 20 g friss élesztő
  • 100 ml tej
  • 0,5 teáskanál cukor
  • 4 tojássárgája
  • csipet só

Töltelék

  • 800 g sárgabaracklekvár
  • 350 g darált dió
  • 250 g porcukor
  • 2 evőkanál vaníliás cukor

Mázhoz

  • 15 dkg étcsokoládé (vagy tej)
  • 1,5 evőkanál olaj

Elkészítése

A tészta elkészítéséhez az élesztőhöz adjuk cukrot és a langyos tejben felfuttatjuk.

A lisztbe szórjuk a sót, kissé elkeverjük, majd a puha vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a tojások sárgáit, a felfutott élesztőt és alaposan összegyúrjuk.

Lemérjük és 4 egyenlő részre osztjuk. Egyesével kis gombócokat formálunk belőlük, tálba tesszük, letakarjuk és meleg helyen 1 órán át kelesztjük.

Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A dióhoz hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, majd összekeverjük és elosztjuk 3 egyenlő részre.

A lekvárt is elosztjuk 3 egyenlő részre.

A tésztákból lisztezett felületen kinyújtjuk a lapokat a tepsi méretére (25*35 cm).

Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük az első lapot, majd megkenjük egy adag lekvárral és meghintjük egy cukros dióval és folytatjuk a rétegzést ugyanígy még kétszer (tészta, lekvár, cukros dió).

A tetejére jön a 4. tésztalap, ezzel fedjük be. Egy villával több helyen egészen az aljáig megszurkáljuk.

Előmelegített, 180 fokos sütőbe toljuk és kb 35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ha megsült, kivesszük a sütőből, pár percig hagyjuk hűlni, majd megfordítva egy tiszta deszkára borítjuk. Levesszük a sütőpapírt és így hagyjuk teljesen kihűlni.

Csokimázat teszünk a tetejére, amihez a csokit az olajjal összeolvasztjuk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/zserbo-21/