Elkészítése
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejfölben. A lisztet a sütőporral átszitáljuk, majd elmorzsoljuk benne a zsírt. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, a sót és a felfuttatott élesztős tejfölt. Az egészet alaposan összegyúrjuk, és három egyenlő cipóra osztjuk.
A cipókat lisztezett deszkán kinyújtjuk egyenként a tepsi (22×38 cm) méretére. Az első lapot sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük lekvárral, majd megszórjuk a cukorral elkevert dióval (ha a lekvár nagyon édes, elég csak a dió). Ráhelyezzük a második lapot, ezt is megkenjük lekvárral és megszórjuk dióval. Ugyanígy járunk el a harmadik lappal is.
A tetejét elsimítjuk, villával megszurkáljuk, majd szobahőmérsékleten kb. 1–1,5 órán át kelesztjük. Előmelegített sütőben, 180 fokon 25–30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha kihűlt, óvatosan kifordítjuk a tepsiből, hogy a simább alja kerüljön felülre. Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, elkeverjük az olajjal, majd széles késsel egyenletesen a sütemény tetejére kenjük. Megdermedés után hosszúkás szeletekre vágjuk.
Tipp
A zserbó másnapra lesz igazán finom, amikor a tészta megpuhul és az ízek összeérnek. Ha szeretnénk, a lekvárt barack helyett meggylekvárra is cserélhetjük, így savanykásabb lesz a sütemény.
