Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Zserbó recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 45 dkg finomliszt
  • 20 dkg zsír
  • 5 dkg cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • kb 1 dl tejföl

Töltelék

  • 30 dkg lekvár
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor

Máz

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj (vagy margarin )

Elkészítése

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejfölben. A lisztet a sütőporral átszitáljuk, majd elmorzsoljuk benne a zsírt. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, a sót és a felfuttatott élesztős tejfölt. Az egészet alaposan összegyúrjuk, és három egyenlő cipóra osztjuk.

A cipókat lisztezett deszkán kinyújtjuk egyenként a tepsi (22×38 cm) méretére. Az első lapot sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük lekvárral, majd megszórjuk a cukorral elkevert dióval (ha a lekvár nagyon édes, elég csak a dió). Ráhelyezzük a második lapot, ezt is megkenjük lekvárral és megszórjuk dióval. Ugyanígy járunk el a harmadik lappal is.

A tetejét elsimítjuk, villával megszurkáljuk, majd szobahőmérsékleten kb. 1–1,5 órán át kelesztjük. Előmelegített sütőben, 180 fokon 25–30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ha kihűlt, óvatosan kifordítjuk a tepsiből, hogy a simább alja kerüljön felülre. Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, elkeverjük az olajjal, majd széles késsel egyenletesen a sütemény tetejére kenjük. Megdermedés után hosszúkás szeletekre vágjuk.

Tipp

A zserbó másnapra lesz igazán finom, amikor a tészta megpuhul és az ízek összeérnek. Ha szeretnénk, a lekvárt barack helyett meggylekvárra is cserélhetjük, így savanykásabb lesz a sütemény.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/zserbo-6/