Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Zserbó recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 db tojássárgája
  • 15 dkg margarin (vagy zsír)
  • 15 dkg cukor
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 1 nagy tábla ét tortabevonó
  • 1 kis üveg  baracklekvár ( vagy bármilyen savanykás ízű)
  • kb 30 dkg darált dió
  • 150 g tejföl
  • 1 csipet só
  • 1 db citrom reszelt héja
  • kevés mazsola
  • 2-3 evőkanál méz
  • rumaroma
  • kb 1 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor

Elkészítése

A lisztet a tojássárgájával, a margarinnal vagy zsírral, a kristálycukorral és a sütőporral elmorzsoljuk. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Ezután hozzákeverjük a tejfölt és annyi langyos tejet, hogy lágy, de nem ragacsos tésztát kapjunk. A tésztát lazán gyúrjuk össze, amíg elválik az edény falától. Letakarva pihentetjük kb. 20 percig.

A pihentetett tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, és mindegyikből gáztepsi méretű lapot nyújtunk. Egy zsírozott-lisztezett tepsibe helyezzük az első lapot.

A darált diót összekeverjük reszelt citromhéjjal, mazsolával, mézzel és ízlés szerint kevés rumaromával. Az első tésztalapot megkenjük baracklekvárral, majd egyenletesen megszórjuk a diós keverékkel. Ráhelyezzük a második tésztalapot, amelyet ugyanígy megtöltünk. Végül befedjük a harmadik lappal, és a széleit jól lenyomkodjuk.

A süteményt 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a tészta átsült-e.

Amikor a sütemény kihűlt, a csokoládébevonót olvasztott olajjal vagy egy kevés vajjal összekeverve a tetejére simítjuk. A süteményt a tepsiben szeleteljük fel.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/zserbo-7/