Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Zserbó másképp recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 1 kg finomliszt
  • 2-3 dkg élesztő
  • 2 kis doboz tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg kristálycukor
  • 37,5 dkg margarin
  • 2 csipet só
  • 1 dl tej
  • 2 db tojás

Töltelékhez

  • 0,5 kg darált dió
  • 20 dkg dió
  • 1 dl rum
  • 1 üveg sárgabaracklekvár
  • 5 csomag vaníliás cukor
  • 3 kiskanál fahéj
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 0,5 csomag mazsola
  • tortabevonó

Elkészítése

Elsőként elkészítjük a tölteléket. Egy tálba tesszük a darált diót, a vaníliás cukrot, a kakaóport, a citrom reszelt héját és a kristálycukrot, majd alaposan összekeverjük. Közben az egész diót beáztatjuk a rumba, hozzáadunk egy kevés cukrot, fahéjat és mazsolát. Hagyjuk állni, hogy az ízek jól összeérjenek.

A tésztához a lisztet kevés sóval, margarinnal, sütőporral, egy kávéskanál fahéjjal és cukorral összemorzsoljuk. Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk, majd a lisztes keverékre öntjük. Hozzáadjuk a tejfölt és a tojás sárgáját, és könnyű, lágy tésztát gyúrunk belőle. A tésztát három egyenlő részre osztjuk, majd letakarjuk és pihentetjük.

Amíg a tészta pihen, két deci tejet felforralunk, majd hozzáadjuk a rumos-fahéjas diót a mazsolával. Öt-hat percig főzzük, majd levesszük a tűzről, és egy kis marék darált dióval besűrítjük.

Egy tepsit kivajazunk. Az egyik tésztát vékonyra nyújtjuk, és a tepsi aljára helyezzük. Megkenjük lekvárral, egyenletesen megszórjuk darált dióval, majd a rumos dió felével. A második tésztalapot is kinyújtjuk, a töltelékre helyezzük, majd ismét lekvárral megkenjük, darált dióval és a maradék rumos dióval megszórjuk. A harmadik tésztával befedjük.

180 fokra előmelegített sütőben körülbelül fél órán át sütjük. A végén a tortabevonót gőz fölött fél deci tejjel felolvasztjuk, és a sütemény tetejére kenjük. Amikor kihűlt, felszeleteljük.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/zserbo-maskepp/