Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

“Zsizell” süti recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók:

  • 10 evőkanál finomliszt
  • 10 evőkanál étolaj
  • 10 evőkanál paradicsompüré
  • 10 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só

Krémhez

  • 1 liter tej
  • 15 csapott evőkanál finomliszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 1 kupaknyi citromlé

Csokimázhoz

  • 10 dkg csokoládé
  • 3 dkg vaj

Elkészítése

Ez a „Zsizell” süti egy kedves, hagyományos recept, amely paradicsompürés tésztájával különleges pikáns ízt kap. Egyszerű, költséghatékony, mégis nagyon finom, és igazi meglepetés lesz az asztalon.

Tészta elkészítése

  1. A lisztet, az étolajat, a paradicsompürét, a cukrot, a szódabikarbónát és egy csipet sót összegyúrjuk.
  2. Rugalmas állagú tésztát kapunk, amelyet három cipóra osztunk.
  3. A cipókat vékonyra nyújtjuk, és egyenként lapokat sütünk belőlük 180 °C-on kb. 8-10 perc alatt.
  4. A paradicsompüré nemcsak színt, hanem finom, enyhén pikáns ízt is ad a tésztának.

Krém elkészítése

  1. A lisztet kevés tejjel csomómentesre keverjük.
  2. Hozzáöntjük a többi tejet, és sűrű, pöfögős krémet főzünk belőle.
  3. A krémet kihűtjük, majd cukorral, vaníliás cukorral és citromlével robotgéppel habosra keverjük.
  4. A vajat vagy margarint hozzáadjuk, és sima, könnyű krémmé dolgozzuk.

Összeállítás és máz

  1. A kihűlt lapokat egymásra rétegezzük a krémmel megkenve.
  2. A tetejére csokoládét olvasztunk vízgőz felett, kevés vajjal elkeverve, és a sütemény tetejére simítjuk.
  3. (Ha egyszerűbb megoldást szeretnénk, porcukorral meghintve is finom.)
  4. A kész süteményt hűtőben pihentetjük néhány órán át, majd forró vízbe mártott késsel szépen szeleteljük.

Tipp

A paradicsompürés tészta sokakat meglep, de igazi különlegesség: a színe gyönyörű, az íze enyhén pikáns, ami jól ellensúlyozza az édes krémet.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/zsizell-suti/