Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Egészséges a mangalica?

A fogyasztók általában úgy találkoznak a mangalicával, mintha valamiféle életelixír lenne. Mindenki az egekig magasztalja alacsony koleszterin szintje és kedvező zsírösszetétele miatt, ám ezeknek csak töredéke igaz. Érdemes egyáltalán mangalicát fogyasztani?
Beküldte: 2014.02.22.

Mi is az a mangalica?

A mangalica egy bizonyítottan őshonos magyar sertésfajta. Az ezernyolcszázas évek elején tenyésztették ki, több sertésfajta keresztezéséből. Ezután több mint száz évig a legkedveltebb zsírsertés volt, hiszen zsírtermelése felülmúlta az összes többi sertését.

A népszerűsége ezután csökkenni kezdett, olyannyira hogy 1973-ban védetté, 2004-ben pedig nemzeti kincsé nyilvánították. Manapság ismét reneszánszát éli a mangalica fogyasztás, amit részben annak köszönhet, hogy kiváló minőségű a szalonnája és húsa, részben pedig annak, hogy a fogyasztók azt hiszik, hogy ettől lesznek egészségesek.

Akkor most tényleg koleszterin mentes?

Aki nem szeret sokat olvasni, az az első mondatból megkapja a választ. NEM!

A koleszterin minden állat szervezetében megtalálható, hiszen fontos alkotórészei a szervezetüket felépítő sejteknek. Ebből következik, hogy nincs olyan állati eredetű táplálék, ami koleszterinmentes lenne. Aki koleszterinmentes ételt szeretne fogyasztani, az zöldségesnél érdeklődjön.

A többszörösen telítetlen zsírsavakkal mi lesz?

Egy kicsit tudományosabbra fordítva a szót, 1999-ben Csapó Ildikó és munkatársai megvizsgálták több azonos takarmányon tartott sertésfajta húsát. Megállapították, hogy a mangalica zsírjának összetétele teljesen azonos a magyar lapály zsírösszetételével.

  • A mangalica összes telített zsírtartalma: 39,88%
  • A hagyományos sertés telített zsírtartalma: 21,78%

Több helyen is olvasni, hogy a mangalica húsában olyan arányban találhatóak meg a többszörösen telítetlen zsírsavak, mint a tengeri halakban. Az igazság az, hogy amíg e zsírsavak aránya a mangalicában 0,5% körül alakul, úgy a tengeri halaknál elérheti a 40%-ot is.

Mindent összevetve látható, hogy ha csak egy nagyon picivel is, de egészségesebb a mangalica húsa a hagyományos sertéséhez képest, de ne essünk túlzásokba! Ha mangalicát veszünk, ne azért vegyük, mert ettől akarunk száz évig élni. Ha mégis így teszünk csalódni fogunk.

Azért együnk mangalicát, mert finom. A húsa omlós, porhanyós és rendkívül ízletes, a szalonnáját pedig nem is hasonlítanám össze a többi sertésével.

Beküldte: 2014.02.22.